Ervaringen en verhalen uit de praktijk.

Stichting Keukentafel is nog maar net in het leven geroepen, daarom nog geen ervaringsverhalen van ondernemers zelf, maar wel voorbeelden van praktijksituaties die de agricoaches gezien hebben

'Twijfel over cruciale keuzes is goed.'

door Henk Jenniskens

Een tijdje geleden was ik bij een boer die niet wist of hij wilde investeren om toekomstbestendig te zijn of te stoppen, twee uitersten, hij belde me zelf op voor een afspraak. Alle plannen, vergunningen, financiering etc. rondom de investering waren rond. Meer omzet, meer verdiensten, een ‘up to date’ bedrijf en dus klaar voor de toekomst was zijn gedachte. Totdat hij serieus ging twijfelen of hij dit wel echt kon, wilde en of hij hier sterker en gelukkiger van werd. Twijfel is goed want dan ga je nog beter nadenken! In vijf gesprekken is hij hierover met een ondernemerscoach gaan sparren.

Uiteindelijk kreeg hij een antwoord op zijn twijfel en heeft voor hem en zijn gezin de juiste keuze gemaakt. Een keuze waar hij nu van overtuigd is en waar hij voor nagenoeg 100% voor gaat. Hier wordt hij sterker en gelukkiger van. Hij was dankbaar om met mij als een onafhankelijk, professioneel en ervaringsdeskundig erover te sparren. Dit gun ik iedere boer en tuinder.

'Er is meer in het leven dan werken'

door Anne Buit

De gewoonte van ondernemers is vaak om hard te werken, handen uit de mouwen. We doen, we zien resultaat van wat we gedaan hebben en dat geeft een voldaan gevoel.  Of eigenlijk, als ik voor mezelf spreek, de gedrevenheid maakt dat ik altijd wel veel te doen heb en het mezelf drukker maak dan nodig is. Ik weet dat er voor mij dingen zijn die meer waard zijn in het leven dan werken, zoals mijn gezin en mijn gezondheid. En toch, loop ik nog regelmatig mijn eigen grens voorbij. Het is dan zo mooi als iemand in mijn omgeving me erop wijst. Dit helpt me om mijn focus te houden en weer betere keuzes te maken.
We hebben elkaar nodig, want ondernemerschap is soms eenzaam en het is fijn om met iemand onafhankelijk erover te praten. Dat mooie gesprek, ondersteuning bij keuzes maken, focus aanbrengen of anders tegen deze wereld mogen aankijken, gun ik ook elke ondernemer. Als jezelf in balans bent, is het ook makkelijker om het bedrijf in balans te houden.

Met een stuk coaching kun je veel bereiken. Het is mooi om te zien hoe bedrijven tot bloei komen of hoe ondernemers zich gelukkiger voelen. Ik ben dankbaar hier iets in te mogen betekenen.

Voor succes: Werk niet alleen in je bedrijf, maar ook aan je bedrijf en aan jezelf!